Ministarstvo turizma objavilo je rezultate Programa poticanja slobodnog pristupa Internetu u turističkim destinacijama (Hotspot Croatia). Glavni ciljevi programa su omogućavanje korištenja besplatnog bežičnog pristupa Internetu na turistički najfrekventnijim otvorenim površinama koje nude javne turističke sadržaje.

Tako će se ove godine sufinancirati zahtjevi ukupno 103 korisnika, odnosno jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, čime će se uspostaviti 242 nove pristupne točke, a nadograditi 51 postojeća točka iz prošlogodišnjeg programa. Također, sufinancirat će se i postavljanje 49 wi-fi interpretacija, od kojih 42 u primorju i najmanje 7 na kontinentu.

„Ove smo godine raspisali proširenu verziju istoimenog prošlogodišnjeg programa čime je osim uspostave novih točaka omogućeno i nadograđivanje istih te obilježavanje novih i već postojećih pristupnih točaka wi-fi interpretacijama, tj. instalacijama u javnom prostoru. Program je dobro primljen u javnosti, što nas izuzetno veseli, jer u znatnoj mjeri pridonosi podizanju konkurentnosti destinacija. Novitetom, kao što su spomenute wi-fi interpretacije, stvorili smo dodatni turistički sadržaj koji će zasigurno potaknuti naše goste da korištenjem suvremenih tehnologija preko društvenih mreža podijele lijepe trenutke putovanja sa svojom obitelji i prijateljima“, zaključio je ministar Lorencin dodavši kako samo putem ovakvih projekata možemo ostvariti starteške ciljeve koje definira Strategija razvoja turizma do 2020. godine.

Ministarstvo turizma je za financiranje ovog programa izdvojilo ukupno 2 milijuna kuna, s time da se pristupne točke sufinanciraju do 50 posto, a wi-fi interpretacije do 80 posto ukupne vrijednosti. Na ovogodišnji javni poziv pristiglo je ukupno 127 zahtjeva, a veliko su zanimanje s oko 46 zahtjeva pokazale brojne kontinentalne županije, uključujući i grad Zagreb. Slijedi Primorsko-goranska županija s 23 zahtjeva, Splitsko-dalmatinska s 18, Zadarska sa 16 te Istarska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija s po 7 zahtjeva.

Podsjetimo, navedeni je program bio raspisan i prošle godine, a zbog velikog interesa i odličnih rezultata odlučeno je da se raspiše i ove godine u proširenoj verziji. Na prošlogodišnji javni poziv pristiglo je ukupno 112 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75 i čime je uspostavljeno više od 270 pristupnih točaka, a za što je Ministarstvo turizma lani izdvojilo 1,5 milijuna kuna. Dakle, putem programa Hotspot Croatia u Hrvatskoj će biti uspostavljeno više od 500 točaka za pristup besplatnom Internetu.

Ministarstvo turizma raspisuje navedeni program u svrhu praćenja svjetskih turističkih trendova, ali i zbog jačanja promocije hrvatskih odredišta, podizanja ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma te privlačenja novih turista. Rezultati javnog poziva objavljeni su na web stranicama Ministarstva turizma.