U Predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani jučer, 8. svibnja, turističke zajednice Opatijske rivijere – Opatija, Mošćenička Draga, Matulji, Kastav, Ičići i Lovran, slovenskim medijima i partnerima predstavile su svoju turističku ponudu. Koordinatorica turističkih zajednica Rivijere i direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić tom je prilikom predstavila novosti u ponudi (nove smještajne kapacitete i sadržaje), atrakcije i mogućnosti aktivnog odmora te manifestacije i događanja kojima će Opatija obilježiti 170 godina turizma. Poseban naglasak stavljen je pritom na gastronomiju i novu manifestaciju ”Gourmet priča Opatijske rivijere“ koja se održava od 15. svibnja do 12. lipnja i u koju je uključeno četrdesetak restorana i konoba Opatijske rivijere s ponudom menua na bazi plave ribe, kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica.

 

Nakon održane prezentacije slovenski novinari i partneri imali su priliku degustirati autohtone specijalitete koje su pripremili i poslužili učenici Ugostiteljske škole u Opatiji, morske plodove ribarnice ”Ribice“ iz Ljubljane te tradicionalne slastice, fritule i kroštule. Enološko bogatstvo opatijske rivijere predstavljeno je pjenušcem Misal Milenij Exclusive 2011, proizvedenom u limitiranoj seriji od svega 1000 boca i dostupnom isključivo u hotelima grupacije ‘Milenij Hoteli’ te vinom Malvazija, OPG-a Dejana Rubeše, koje je u 2014. godini na 9. Ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine dobilo zlatnu medalju te na međunarodnom natjecanju „Svijet malvazija“ u sklopu Vinistre 2014 i srebrnu medalju.

 

U zabavnom dijelu programa nastupio je jedan od najboljih hrvatskih gitarista Damir Halilić Hal koji ove godine bilježi tri nominacije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2014. Sve tri nominacije rezultat su prošlogodišnjeg Halova uradka, albuma „Mare Nostrum“ (Croatia Records 2013.) snimljenoga u Londonu u produkciji legendarnog B.J. Colea.

 

Slovenski gosti u 2013. godini, nakon Nijemaca, bili su najbrojniji gosti i po broju dolazaka i po broju noćenja u Hrvatskoj te je zabilježeno 1.181.377 dolazaka i 7.655.138 noćenja, što je povećanje od 2, odnosno 3 posto u odnosu na 2012. godinu. Pozitivan trend dolazaka iz 2013. godine nastavljen je i u prva četiri mjeseca 2014. godine kada su slovenski gosti ostvarili 7 posto više dolazaka, odnosno 8 posto više noćenja.

Objava : HTZ