Portal jednog od najtiražnijih španjolskih časopisa, HOLA, objavio je zanimljiv članak o lokacijama snimanja serijala Igra prijestolja kojim poziva sve ljubitelje serije na slikovito putovanje dalmatinskim regijama koje su poslužile kao izvanredna pozadina prilikom snimanja.

 

Članak navodi kako su producenti serije Igra prijestolja od prvoga trenutka znali kako je Dubrovnik idealan kao Kraljev grudobran (King’s Landing), dok su tvrđave Lovrijenac, Pile i Trsteno poslužile kao odlične lokacije na kojima je snimana četvrta sezona serije. Dubrovačke znamenitosti tako su već nekoliko godina, odnosno tri sezone, dio zanimljive, fantastične serije zasnovane na ciklusu epskih romana „Pjesme leda i vatre“, autora Georgea R. R. Martina. U četvrtoj su sezoni lokacije snimanja proširene i na splitsko područje te su tako Split, Žrnovnica i tvrđava Klis poslužile kao izvanredna pozadina uprizorenja serije.

 

Sam članak o Hrvatskoj govori kao prekrasnoj zemlji bogate prirodne i kulturne baštine, dok se u turističkoj ponudi nudi i obilazak lokacija snimanja serijala čije se cijene kreću od 21 do 250 eura. U nekima od scena serije prikazani su kamenolom u Žrnovnici i brdo Perun, dubrovačke zidine iz XIII stoljeća, utvrda Lovrijenac, poznata kao dubrovački Gibraltar, čija je lokacija uprizorila popularnu tvrđavu Roja i morsku bitku Blackwater. Arboretum Trsteno predstavljen je u seriji i članku kao primorski vrt King’s Landinga u kojem su u seriji Tyrion i Varys planirali urote i obmane. Članak nakon pojašnjenja lokacija navodi i stvarnu povijest dubrovačkih i splitskih lokacija, spominjući njihovu dugu tradiciju i opisujući njihove ljepote poziva na posjet.

 

Jednako tako, popularnost Igre prijestolja i interes španjolskih gostiju za posjetom lokacijama snimanja potvrdila je i druga epizoda emisije Vive Poniente koja se emitira na španjolskom kanalu Canal+, a koja je ekskluzivno u trajanju od 13 minuta prikazala neke od scena snimanih u Hrvatskoj i tako goste uvela u novu sezonu i još zanimljivija događanja, ali i pozvala Španjolce na posjet Hrvatskoj. ( Objava: CROATIA.hr )