Ministar turizma Darko Lorencin ovaj vikend boravi u Rovinju povodom utrke svjetskog prvenstva Red Bull Air Race. Ovom prigodom Lorencin je promovirao program poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama, za kojeg je javni poziv Ministarstva turizma raspisan do 22. travnja, a sredstva su namijenjena jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za uspostavu novih HOT SPOT točaka, nadogradnju već postojećih pristupih točaka te obilježavanje novih i već postojećih pristupnih točaka tzv. wi-fi interpretacijama koje doprinose prepoznatljivosti i promociji lokacija na kojima će se gostima osigurati besplatni pristup Internetu.

„Ministarstvo turizma za financiranje ovog Programa planira izdvojiti ukupno 2 milijuna kuna, s time da se pristupne točke sufinanciraju s do 50%, a wi-fi interpretacije s do 80% ukupne vrijednosti. Ovogodišnji Program je u svojoj proširenoj formi, nastavak prošlogodišnjeg, koji je bio izuzetno uspješan i temeljem kojeg je, zahvaljujući dobroj suradnji MINT-a u ukupno 68 općina, gradova i županija, uspostavljeno oko 270 pristupnih točaka diljem RH“, ističe Lorencin.

Ministar je ovom prilikom ujedno i najavio dobar početak turističke sezone 2014. naglasivši kako već od ovog vikenda počinje prava predsezona: „Ovogodišnja predsezona, uključujući i najavu Uskrsa ima znatno bolje rezultate nego lani, što je odličan pokazatelj za nastavak turističke 2014. godine. Nakon odličnih fizičkih i financijskih rezultata u 2013. godini, 7 posto veći booking za cijeli travanj nego lani, samo je uvertira u ovogodišnji tijek turističke sezone koja će, s obzirom na kvalitetne i pravovremene pripreme privatnog, javnog i civilnog sektora, sasvim sigurno nacionalnom gospodarstvu i ove godine donijeti značajan zamah.“

Prema podacima bookinga kojima raspolaže Hrvatska turistička zajednica, tijekom Uskršnjih blagdana u Hrvatsku bi trebalo doći oko 75 tisuća turista, dok ih se kroz cijeli travanj očekuje oko 490 tisuća, što je porast od 7 posto dolazaka u odnosu na travanj prošle godine.

Rovinj je već ovoga vikenda povodom europske utrke Red Bull Air Race ugostio oko 50 tisuća turista iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije. Zaljubljenici u ovaj adrenalinski sport došli su pogledati utrku Svjetskog prvenstva koja je po prvi put u svojoj povijesti održana u Hrvatskoj. „Red Bull Air Race je jedinstvena i prva manifestacija takve vrste u Hrvatskoj koju je podržalo i u čijoj je organizaciji sudjelovalo i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Interes domaće i inozemne publike za ovim dvodnevnim događajem je zaista nevjerojatan, a ekonomski i promocijski efekti na cjelokupan turizam Hrvatske, a posebice na turizam Istre su neprocjenjivi. Ovakav događaj odličan je primjer razvoja destinacije i privlačenja turista izvan glavne sezone, što i jest jedan od ciljeva Ministarstva turizma te svakako možemo reći da je otvorenjem Red Bull Air Race otvorena i turistička sezona“, istaknuo je ministar Lorencin.

Lorencin_HotSpot_Rovinj